Trappist, dubbel of witbier: zomaar een paar speciaalbieren uit ons assortiment. Iedere soort heeft zijn eigen verhaal en bijzondere smaak. Heerlijk om op een mooie zomerdag van te genieten en het ideale cadeau voor de liefhebber. Maar wat is nu het verschil tussen al die prachtige bieren? Wij leggen het uit en geven meteen 3 tips voor het samenstellen van een bierpakket.

Amberbier

Als er gesproken wordt over amberbier dan betreft het niet een soort bier, maar slechts een kleur bier. Deze speciaalbieren zijn helder en amberkleurig. De kleur is afkomstig van het speciale mout dat gebruikt wordt tijdens het brouwproces. De smaak is zacht, vol en fris. Palm heeft verschillende amberbieren in het assortiment.

Blond bier

Blonde bieren zijn vaak van Belgische afkomst en hebben een mooie friswitte schuimkraag. Ze bevatten minder hop dan andere bieren en zijn licht goudgeel van kleur. Het alcoholpercentage is een stuk hoger dan bij pilsener. Door de zachte en frisse smaak is een blond biertje een goede dorstlesser. Bekende voorbeelden zijn Duvel, La Chouffe en Leffe Blond.

Bokbier

Bokbier is een echt seizoensbier. Het is een van oorsprong Duits bier, dat middels ondergisting gebrouwen wordt en een moutige karamelachtige smaak heeft. De donkere variant van dit speciaalbier wordt tussen oktober en februari verkocht onder de naam Herfstbok. In het voorjaar is het bier licht amberkleurig en wordt het Lentebok of Meibok genoemd. Biercadeaus.nl verkoopt bokbieren van Grolsch, Hertog Jan, Brand en Gulpener.

Dubbel, tripel en quadrupel bier

Naast de “gewone” speciaalbieren bestaan er ook dubbel-, tripel- en quadrupelbieren. Bij deze bieren vindt er na bovengisting nog een gisting plaats op de fles. Het aantal ingrediënten en alcoholpercentage loopt op. Van 7% tot 9% alcohol bij een dubbel tot 10% bij een quadrupel. Het betreft dan ook zware speciaalbieren met een intense smaak. Merken als Grimbergen, Westmalle en La Trappe hebben deze in het assortiment.

Fruitbier en rosébier

Aan deze speciaalbieren wordt aan het einde van het brouwproces fruit toegevoegd, zoals kersen, perziken en appels. Het bier krijgt daardoor een zoetzure en frisse smaak. Het fruit is duidelijk te proeven in fruitbieren, waardoor de bittere hop minder goed te proeven is dan in andere bieren. Rosébier is een witbiertje met een vleugje rood fruit. Hieraan dankt het bier haar mooie roze kleur en zacht-zoet karakter. Kriek en Liefmans Fruitesse zijn bekende voorbeelden van fruitbier; bij rosébier kunt u denken aan Hoegaarden rosé.

Zware bieren (gerstewijn)

Gerstewijn is een Britse bierstijl en wordt ook wel Barley Wine genoemd, omdat het bijna net zo sterk is als wijn. Bieren in deze categorie hebben een hoog alcoholpercentage (8-12%), weinig schuim en een sterk hoparoma. De smaak is krachtig en dat is ook terug te zien in de naam van de bieren. Enkele voorbeelden: Grolsch Het Kanon, Gulpener Gladiator en Hertog Jan Prestige.

Mexicaans bier

Kenmerkend aan Mexicaans bier zijn de typisch Mexicaanse grondstoffen mais en rijst. Deze biertjes bevatten weinig hop, waardoor ze heerlijk licht en zacht van smaak zijn. Enkele voorbeelden zijn Corona en Sol. Bijzondere soorten zijn Salitos en Desperados, waarbij bier gecombineerd wordt met tequila of Mojito. Lekker zomers en verfrissend.

Radler

Radler is dé biertrend van de afgelopen jaren. Deze licht alcoholische drank bestaat voor een deel uit bier en voor een deel uit limonade. Het is dorstlessend en drinkt makkelijk weg, ook voor de minder ervaren bierdrinker. Radler is verkrijgbaar in verschillende smaken. Enkele voorbeelden: Amstel Radler Orange, Bavaria Radler Appel en Grolsch Radler Lemon.

Trappistenbier

Een van de bekendste speciaalbieren is trappistenbier of kortweg trappist. Dit bier wordt door monniken van de orde der Cisterciënzers gebrouwen en geprezen om de ambachtelijkheid en pure smaak. Slechts 11 abdijen mogen hun bier trappist noemen, waarvan zes in België en twee in Nederland! Overigens is een abdijbiertje niet hetzelfde als een trappist, al doet de naam dit wel vermoeden. Enkele voorbeelden zijn Westmalle, La Trappe, Orval en Rochefort.

Witbier

Een echt zomers biertje is witbier. Dit lichtgele biertje bestaat naast tarwemout ook uit gerstemout en diverse kruiden. Denk aan: citrusschillen, koriander en hop. Het krijgt hierdoor een heerlijk frisse en fruitige smaak en is een goede dorstlesser. Enkele voorbeelden zijn Wieckse Witte en Hoegaarden witbier.

Weizenbier

Hoewel de namen op elkaar lijken is Weizenbier en witbier niet hetzelfde. Het Duitse Weizenbier bestaat voor minimaal 50 procent uit tarwemout, waardoor het een extra volle schuimlaag krijgt. Het bevat geen extra kruiden en is troebel en geelblond van kleur. Door de frisse, lichtzurige smaak is weizenbier een goede keuze op een warme zomerdag. Bekende weizen zijn Erdinger en Franziskaner.

Overige speciaal bieren

Bij bovenstaande soorten houdt het scala aan speciaal bieren niet op. Er zijn ontelbaar veel soorten die stuk voor stuk het proberen waard zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een India Pale Ale van Brand, een Lager van Royal Dutch Post Horn of een heerlijke oud bruin van Heineken.


Doe-het-zelf bierpakket

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag, vaderdag of een smakelijk bedankje? Stel dan zelf een bierpakket samen. Kies en mix verschillende speciaalbieren en maak er een feestelijk pakketje van. Ter inspiratie hieronder 3 suggesties.

Bierpakket: licht & fruitig

La Chouffe - Liefmans Fruitesse - Desperados - Radler - Wieckse Witte - Erdinger

Bierpakket: stoere krachtpatsers

Grolsch Het Kanon - Gulpener Gladiator - Hertog Jan Prestige - Grimbergen Dubbel - Straffe Hendrik - La Trappe Quadrupel

Bierpakket: Pure ambacht

La Trappe dubbel - Westmalle tripel - Chimay Blauw - Orval - Rochefort - La Trappe Quadrupel